Μονοπάτια για Μαρκς και Προφήτη Ηλία Νεράϊδας

Τα μονοπάτια για Μαρκς και Αι Λιά Νεράϊδας



Μαρκς
Το μονοπάτι προς την περιοχή Μαρκς μας οδηγεί στην καρδιά του πιο μεγάλου  και παρθένου δάσους  που διαθέτει η περιοχή μας. Ξεκινάει από τη στροφή όπου παλιά ήταν η χωματερή όπου υπάρχει ταμπέλα. Παρόλο που το παλιό μονοπάτι περνούσε απέναντι από το ρέμα και κατηφόριζε παράλληλα με αυτό, η πρόσφατη διάνοιξη από το σύλλογο «Οι Ορεινοί» ακολούθησε άλλη διαδρομή. Ακολουθεί τον δασικό δρόμο δεξιά του λόφου και στο τέλος του δρόμου στρίβει δεξιά, κατεβαίνει τη ράχη και περνάει το ρέμα απέναντι όπου συναντάει το άλλο μονοπάτι. Έχουν μπει σημάδια. Και τα δύο μονοπάτια καταλήγουν στην περιοχή Μαρκς σε ένα ξέφωτο που άλλοτε είχαν τα χωράφια και τα ζώα τους οι Λαππαίοι. Προτείνω η διαδρομή να γίνει κυκλικά. Σήμερα ελάχιστα πράγματα θυμίζουν ότι κάποτε εκεί ζούσαν μόνιμα οικογένειες. Και έχει κανείς την αίσθηση ότι από κάπου θα εμφανιστεί η αρκούδα η οποία κάπου εκεί είχε τα λημέρια της κατά καιρούς. Αμφιβάλλω όμως αν υπάρχει αρκούδα στην περιοχή μας, άκουσα ότι κάποιοι φρόντισαν γι’ αυτό.
Όταν το ρέμα έχει νερό, σχηματίζονται υπέροχοι καταρράκτες που καταλήγουν σε λιμνούλες και βάθρες που κάνουν το τοπίο ειδυλλιακό.
Γιατί να πάει κάποιος μέχρι Μαρκς; Για να βρεθεί σε ένα ειδυλλιακό μέρος που αποτελεί μία από τις κρυφές χάρες της περιοχής μας.
Διάρκεια 2ώρες. Δεν θα βρείτε νερό.



Προφήτης Ηλίας Νεράϊδας
Ένα από τα πιο παλιά μονοπάτια που σε άλλες εποχές ήταν  σημαντική δίοδος επικοινωνίας των χωριών του Αχελώου με τη δυτική Ελλάδα. Σήμερα είναι βατό χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου «Οι Ορεινοί» που το καθάρισαν και το σημάδεψαν 2 φορές τα τελευταία χρόνια.
Ξεκινά από τη θέση Άφκος πάνω στο δρόμο που συνδέει τα Θεοδώριανα με τη Νεράϊδα και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία Νεράϊδας. Στο τελευταίο τμήμα όπου η κλίση γίνεται μεγάλη υπάρχουν τα καγκέλια. Έχει εξαιρετική θέα προς τη λεκάνη των Θεοδωριάνων και τον Αχελώο. Καλά είναι να γίνει πρωί που έχει σκιά. Χρόνος ανάβασης 1 ώρα. Δεν θα βρείτε νερό.
Από τον Προφήτη Ηλία μπορεί κάποιος να συνεχίσει προς τη Νεράιδα σε καλοφτιαγμένο και εύκολο μονοπάτι και από κει να γυρίσει με αυτοκίνητο καθώς όλο και θα υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να περπατήσει, διαθέτει αυτοκίνητο και θέλει να πιεί ένα καφέ στη Νεράϊδα.
 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου