Μονοπάτια για Αι-Λιά και Σούδα

Τα μονοπάτια για Καταρράκτες και Αι-Λιά

Σούδα (Καταρράκτες)

Επιβάλλεται να πάει κάποιος μέχρι τους καταρράκτες οποιαδήποτε εποχή.  Το γιατί θα το καταλάβει εκεί. Είναι και εύκολος προορισμός, δεν έχει πολλή ανηφόρα.
Αν πάμε με τα πόδια θα ακολουθήσουμε το αυλάκι το οποίο θα μας πάει μέχρι λίγο πριν του Καταρράκτες. Μόλις συναντήσουμε ην ξύλινη σκάλα θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι αριστερά και σε λίγο φτάνουμε. Συνολικός χρόνος 1 ώρα.
Αν θέλουμε να πάμε με  αυτοκίνητο θα πάρουμε το δρόμο που περνάει μπροστά από το ξενοδοχείο Αλώνι. Στα 200 μέτρα που χωρίζει ο δρόμος θα πάμε δεξιά το χωματόδρομο.  Λίγο πριν το ποτάμι συναντάμε την ταμπέλα προς Καταρράκτες αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε περίπου 20 λεπτά.
Μπορούμε να πάμε από το δρόμο του αυτοκινήτου και με τα πόδια. Το νερό από το ποτάμι πίνεται.Προφήτης Ηλίας Θεοδωριάνων

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένο στην κορυφή της ράχης  που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις δύο Τσούμες σε μια περιοχή με εκπληκτική θέα. Όποιος αποφασίσει να ανέβει σίγουρα θα αποζημιωθεί.

Ξεκινάμε από το χωριό και παίρνουμε το δρόμο που περνάει μπροστά από το ξενοδοχείο Αλώνι. 200 μέτρα μετά το ξενοδοχείο ο δρόμος χωρίζει στα 2. Παίρνουμε τον δεξιά δρόμο και περίπου 50 μέτρα μετά ξεκινάει ένα μονοπάτι στα αριστερά μας. Το μονοπάτι ανηφορικό συνέχεια ακολουθεί τη ράχη. Επειδή μπορεί να το χάσουμε σε κάποια σημεία οδηγός μας θα είναι η ράχη. 20 λεπτά μετά συναντάμε μία στροφή του δρόμου μία στάνη και μία δεξαμενή νερού που έρχεται από την Άσπρη Γκούρα. Το νερό είναι πόσιμο. Συνεχίζουμε κινούμενοι πάλι  ίδια ράχη και μετά από 20 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή όπου είναι το εκκλησάκι. Σύνολο πορείας 1-1,5 ώρα.

Μπορεί κάποιος να συνεχίσει με κατεύθυνση δυτική πάνω στη ράχη προς την Κωστηλάτα. 15 λεπτά μετά θα φτάσει απέναντι από την Άσπρη Γκούρα (πηγές ποταμιού) όπου μπορεί να θαυμάσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλπικά τοπία που διαθέτουν τα ελληνικά βουνά. Θέλει λίγη προσοχή γιατί δεν υπάρχει ακριβές μονοπάτι και θα πρέπει να κινηθούμε στην αριστερή μεριά της κόψης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου